Är högkänslighet hos barn en diagnos

Högkänsliga barn

Är högkänslighet hos barn en diagnos?

Är högkänslighet hos barn en diagnos? Nej, högkänslighet är ingen diagnos utan en personlighet. Ett personlighetsdrag precis som introvert och extrovert. Det finns således ingen medicin mot högkänslighet eller något test att göra för att få reda på om sitt barn är högkänsligt.
Funderar du på om ditt barn har HSP? Kika här: 10 tecken på att ditt barn är högkänsligt

STARTSIDA


Namnl%C3%B6s%20design%20(6).png

Är högkänslighet hos barn en diagnos?

Högkänslighet (Highly Sensitive Persons, HSP) är ett medfött personlighetsdrag, alltså ingen diagnos eller funktionsnedsättning. Man brukar prata om att mellan 15-20% av befolkningen är högkänsliga, jämnt fördelat mellan könen. Dock är det vanligt att man inte känner till att man själv är högkänslig. Detta gör siffrorna aningens osäkra.

Högkänsliga Barn HSP, föds även med ett nervsystem som är känsligare än hos andra. Detta innebär bla att de tar in mycket mer intryck som de bearbetar djupare. Således känner de av sinnesstämningar bättre och de är mer mottagliga för sin emotionella och fysiska miljö. Alla dessa egenskaper gör att högkänsliga personer gör åt mer energi på att bearbeta och smälta alla dagens intryck och upplevelser.
Det är därför mycket viktigt att som högkänslig, lära sig hur man fungerar och vad man behöver i sin vardag för att må bra. Ofta handlar det om att lära sig begränsa situationer med hög stimuli, eller att få tillräckliga avbrott mellan dessa situationer så att man hinner återhämta sig och bearbeta alla intryck. Speciellt för ett högkänsligt barn är detta av största vikt anser vi på Högkänsliga Barn – HSP


In English: Highly Sensitive Child