Högkänsliga barn och maten

Högkänsliga barn

Högkänsliga barn och maten

Högkänsliga barn och maten kan ibland vara lite speciellt. Eftersom högkänsliga barn har starkare känslor och bearbetar intryck mycket djupare än andra barn, känner de också smaker och dofter starkare än andra. Det är vanligt att högkänsliga barn är selektiva när det kommer till mat och dryck. Det kan dels handla om att endast vissa maträtter fungerar för barnet, men det kan även handla om detaljer som att inte maten får blandas ihop på tallriken, eller att maten inte får vara för mörkt eller för ljust stekt osv.

Högkänsliga barn behöver ofta mer fasta rutiner för maten också, och de kan även behöva äta oftare. Ofta uppskattar det högkänsliga barnet en veckoplanering att titta på med matschema, och en bra idé är att låta barnet vara med och bestämma matsedeln.

Känner man inte till detta som förälder kan det bli konflikter helt uppenbart. Det är också vanligt att utomstående tycker att barnet är kräsen eller bortskämd när ”inget duger” eller mat lämnas på tallriken.

Kunskap hos framförallt föräldrarna är A och O här. Och jag rekommenderar att ladda hem vår Gratis E-bok här nedan för att läsa mer tips och idéer om bla maten hos högkänsliga barn..

STARTSIDA


Namnl%C3%B6s%20design%20(6).png

Högkänsliga barn och maten

Högkänslighet (Highly Sensitive Persons, HSP) är ett medfött personlighetsdrag, alltså ingen diagnos eller funktionsnedsättning. Man brukar prata om att mellan 15-20% av befolkningen är högkänsliga, jämnt fördelat mellan könen. Dock är det vanligt att man inte känner till att man själv är högkänslig. Detta gör siffrorna aningens osäkra.

Högkänsliga Barn HSP, föds även med ett nervsystem som är känsligare än hos andra. Detta innebär bla att de tar in mycket mer intryck som de bearbetar djupare. Således känner de av sinnesstämningar bättre och de är mer mottagliga för sin emotionella och fysiska miljö. Alla dessa egenskaper gör att högkänsliga personer gör åt mer energi. Huvudsakligen på att bearbeta och smälta alla dagens intryck och upplevelser.
Det är därför mycket viktigt att som högkänslig, lära sig hur man fungerar och vad man behöver i sin vardag för att må bra. Ofta handlar det om att lära sig begränsa situationer med hög stimuli, eller att få tillräckliga avbrott mellan dessa situationer så att man hinner återhämta sig och bearbeta alla intryck. Speciellt för ett högkänsligt barn är detta av största vikt anser vi på Högkänsliga Barn – HSP


In English: Highly Sensitive Child